winkels

Winkels

winkelwagen

Advies voor het kiezen van de juiste lichtbron voor jouw lamp

Het kan soms best even zoeken zijn om de juiste lichtbron te vinden voor je (nieuwe) lamp. Want hoe weet je nou hoe sterk je lichtbron moet zijn? Of welk type fitting je moet hebben? Is de lamp dimbaar? En moet je nou kuezen voor een warme of koude lichtkleur? Wij helpen je met tips!

Direct naar:

NL-BE-CP-Alles-over-verlichting de-juiste-lichtbron-kiezen verschillende-soorten-lichtbronnen

Lichtbron bepalen

Zo vind je de juiste lichtbron:

NL-BE-MOB-CP-Alles-over-verlichting de-juiste-lichtbron-kiezen-Type-fitting

1. Bepaal het type fitting

Er zijn verschillende soorten fittingen, waarbij een E27 (grote fitting) en W14 (kleine fitting) de meest gangbare zijn. Welke fitting je nodig hebt, staat op de verpakking, in de lamp zelf of op de website vermeld bij de productspecificaties van de lamp.

NL-BE-DESK-Divider
NL-BE-MOB-CP-Alles-over-verlichting de-juiste-lichtbron-kiezen-Lichtsterkte

2. Bepaal de lichtsterkte

De eenheid Lumen (lm) geeft de lichtsterkte van een lichtbron aan. Hoe hoger het aantal Lumen (lm), hoe meer licht de lamp geeft. Als je op zoek bent naar sfeerlicht, is een laag aantal Lumen (<160 lm) een goede keuze. Ben je juist op zoek naar werklicht? Ga dan voor een hoger aantal Lumen (>500 lm).

NL-BE-DESK-Divider
NL-BE-MOB-CP-Alles-over-verlichting de-juiste-lichtbron-kiezen-Dimbaarheid

3. Dimbaarheid

Kies je voor een dimbare lamp, dan kun je zelf de lichtsterkte aanpassen. De lichtbron gebruik je in combinatie met een dimschakelaar. Dimbare lichtbronnen zijn te herkennen aan het pictogram hiernaast.

NL-BE-DESK-Divider
NL-BE-MOB-CP-Alles-over-verlichting_de-juiste-lichtbron-kiezen-Lichtkleur

4. De gewenste lichtkleur

De lichtkleur bepaalt de sfeer van de lichtbron. Hoe hoger de graden Kelvin (K), hoe kouder de kleur van het licht. Bij sommige lichtbronnen geeft het gekleurde glas (goud of grijs) een mooie gloed). Een lamp met 2.000 K geeft zeer warm (gelig) licht af, en een lamp van 6.000 K geeft zeer koud (wit) licht af.

NL-BE-DESK-Divider

Meer tips om rekening mee te houden bij de keuze voor een lichtbron:

  • Is het belangrijk dat de lamp dimbaar is? Moet de lamp snel op volle sterkte branden? Kijk op de * verpakking, die informatie staat vermeld.

  • Gaat de lamp dagelijks veel aan en uit? Kies dan een lamp met 500.000 schakelcycli of meer - ook dat staat op de verpakking.

  • Probeer, als dat kan, de lamp in de winkel uit om te zien of die de gewenste lichtkleur en kleurweergave heeft.

  • Let op het soort lampenkap. Donkere kappen houden veel licht tegen en kies je voor een lichte kap dan zal het licht feller zijn. Het gaat dus niet enkel om het wattage en de fitting maar bekijk ook zeker het omhulsel.

NL-BE-DESK-Divider

Wattage omrekenen naar lumen

Van wattage (gloeilampen) naar lumen (halogeenlampen en LED-lampen). Het wattage geeft aan hoeveel energie een lichtbron verbruikt. Voor de hoeveelheid licht die een lamp geeft, kijk je naar het aantal lumen. Spaarlampen en LED-lampen zijn immers steeds energiezuiniger. Deze lichtbronnen geven met een lager wattage evenveel of meer lichtopbrengst. Het is dus handig lichtbronnen te vergelijken op basis van de hoeveelheid lumen in plaats van het wattage. Ga je een gloeilamp vervangen voor bijvoorbeeld een LED-lamp? Met de onderstaande tabel kun je dan gemakkelijk zien hoeveel licht de verschillende soorten lichtbronnen geven.

Gloeilamp
LED-lamp
Spaarlamp
Halogeenlamp

wattage

25W

4W

5W 

18W

lumen

220 lm

300 lm

220 lm

220 lm

wattage

40W

6W

8W

28W

lumen

415 lm

500 lm

430 lm

370 lm

wattage

60W

10W

12W

42W

lumen

710 lm

810 lm

741 lm

625 lm

wattage

75W

12W

15W

53W

lumen

930 lm

1055 lm

970 lm

853 lm

NL-BE-DESK-Divider

Energielabels

Banner - Energielabel - Alles over verlichting - De juiste lichtbron kiezen - NL+BE

Fabrikanten zijn tegenwoordig verplicht om lichtbronnen te voorzien van een energielabel. Hierbij wordt gebruik gemaakt van energieklasses A (meest duurzaam) tot G (minst duurzaam).

Door lampen te gebruiken met energielabel A of het hoogst aantal lumen (lm) per watt gaat je energierekening omlaag. Kies dus, in plaats van gloeilampen voor LED-lampen. Je betaalt vaak wel iets meer voor een LED-lamp, maar later ben je daar voordeliger mee uit.

Wil je graag je licht kunnen dimmen? Dimmers gebruiken hetzelfde wattage als je het licht dimt. Kies, om energie te besparen, voor een lager wattage.

NL-BE-DESK-Divider

Kapotte lamp opruimen?

Is je halogeenlamp of TL-lamp per ongeluk kapot gegaan? Kijk dan goed uit bij het opruimen. Spaarlampen, ofwel halogeenlampen, bevatten namelijk een kleine hoeveelheid kwik. Bekijk de PDF van het RIVM en lees alles over de do's and don'ts die hierin beschreven staan.